Petőfi Irodalmi Múzeum

Szerző: Mezőberény NHE Admin | Létrehozva: 2020-03-01 17:27 | Kategória: Közlemények
Válaszlevél a megbotránkozásra
 
Tisztelt Képviselő Asszony / Úr!
 
Hivatkozva a 2020. február 10-én hozott 11/2020. (II.10.) BMNÖ sz.
határozatra, melyben a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat
tiltakozását fejezte ki, mellékleten megküldöm a Petőfi Irodalmi Múzeum
válaszlevelét.
 
Üdvözlettel:
Kurucz Márta
igazgatási ügyintéző
Békés Megyei Önkormányzati Hivatal

 

Petőfi Irodalmi Múzeum

Magyar Országgyűlés

Ritter Imre német nemzetiségi képviselő úrnak 

Tisztelt Ritter Imre úr! 

A Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonosi joggyakorlásába tartozó cég, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. megrendelést adott egy Hajónapló című online platform megépítésére. A célunk az volt - és az maradt továbbra is -, hogy a megélt Kárpát-medencei kultúrát olyan emberek szűrőjén keresztül mutassuk meg, akik nem profik, nem a már jól bejáratott médiarutin vezeti kérdéseiket stb. Friss szemre és hagra van szükségünk. 

Ehhez megrendelőként teljes autonómiát és szerkesztői szabadságot biztosítottam az akkori lapigazgatónak. Mivel jómagam a magaskultúrából jövök, és a jelenlegi szemüvegem is ezt a horizontot engedi meg (státusomból kifolyólag), ezért úgy gondoltam, hogy nem kell nekem előzetesen látnom és felülbírálnom a tervezett "terheléses stresszpróbát", sőt, így derülhet ki igazán, mennyire tudnak helytállni a felkért szerkesztők egy többórás adásfolyam során. 

A nyolcórás maraton végén a ,,Gumiszoba" című adás vendégei túlléptek azon a határon, amelyet ma Magyarországon elfogadhatónak tartunk. Hozhatnék mentséget, vagy magyarázkodhatnék, de ettől még elhangoztak azok a mondatok, melyeket én sem mint magyarországi közintézmény vezetője, sem pedig mint kisebbségi sorsból jövő székely-magyar soha nem engednék meg magamnak.  

Az adás vendégei helyett is, a magam nevében is szeretném megkövetni a magyarországi német közösséget. Bár az adásegészből kiderül, hogy a meghívott újságírók a magyarországi németséget nagyra becsülik (nem beszélve arról, hogy példának okáért a stábból sokan bírnak sváb felmenőkkel), mindez nem jelentheti azt, hogy mégoly történelmietlen felvetésekben is a németség kiirtásával viccelődjenek. Épp elég vészterhes volt a XX. század mindannyiunk számára, hogysem elfeledhetnénk mindazokat a borzalmakat, amelyeket átéltünk - és senki nem akarhatja, hogy bármilyen formában visszatérjenek azok az idők.  

Jómagam a sokszínű magyar és európai kultúrát látom a leginkább megtartó erőnek. Nemzeti kultúráink közötti termékeny kölcsönhatás volt az, ami Európát évszázadokon át világformáló erővé tette. Ehhez kell visszatérnünk a kölcsönös tisztelet nyelvét beszélve. 

A Hajónapló "Gumiszoba" című adásának szerkesztője, illetve állandó vendégei maguktól levonták a tanulságot. Mindenféle külső kényszer nélkül önként kivonultak a Hajónapló platformból, többé nem részei stábunknak, adást sem készítenek nálunk.

Remélem, hogy az általunk épített kortárs kulturális infrastruktúrával élni fog a magyarországi német közösség is, és az elkövetkezőkben a különböző hordozóinkon (nyomtatott melléklet, online portál, audiovizuális tartalmak) meg tudjuk mutatni azt az értéktöbbletet, amellyel hozzájárultak és hozzájárulnak Magyarország mai kulturális sokszínűségéhez, tehát erejéhez.

Maradok kiváló tisztelettel, 

Demeter Szilárd 

a Petőfi Irodalmi Múzeum

főigazgatója

 

Petőfi Irodalmi Múzeum m / H-1053 Budapest, Károlyi utca 16, Postacím / 1364 Budapest Pf. 71. Telefon / +36 1 317-3611 Fax / +36 1 317-1722 

Uyêuinfo@pin,hụ www.pim.hu 

 
Cimkék: A hírhez nem tartoznak címkék
blog comments powered by Disqus