Nemzetiségi önkormányzati választások

Szerző: Mezőberény NHE Admin | Létrehozva: 2024-05-29 15:32 | Kategória: Általános

Tájékoztató a választásokról.

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „မြတ क UNGARNDEUTSCH STEH' DAZU! MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK ZTÁSOK•2024 2024”

https://vtr.valasztas.hu/nemz2024

Magyarországon 2024. június 9. napján tartják a
 
- helyi önkormányzati, a
- nemzetiségi önkormányzati, valamint az
- európai parlamenti választásokat.
 
A nemzetiségi önkormányzati választáson
-országos,
-területi (Békés vármegyei) valamint
-helyi (mezőberényi) képviselőkre szavazhatunk.
 
A magyarországi német önkormányzatok – mint legfontosabb testületek – nemzetiségünk érdekképviseletét látják el.
A választásra jogosult polgárok 403 magyarországi településen, illetve a fővárosi kerületekben, a német nemzetiségi névjegyzékben regisztráltak számától függően 3, illetve 5 képviselőjelöltre szavazhatnak (Mezőberényben 5 helyi jelöltre). Továbbá 15 vármegyében, illetve a fővárosban egy-egy területi, illetve egy országos német listára adhatják le a voksukat.
 
Figyelembe kell venni, hogy a szavazólapok különböző színűek: az önkormányzati és európai parlamenti választások ívei fehérek, a nemzetiségi választások ívei zöldek.
 
A leadott szavazat csak abban az esetben lesz érvényes, ha a zöld szavazólapokat a zöld borítékba tesszük, és azt gondosan lezárjuk! (A lezáratlan boríték érvénytelen szavazatnak minősül, ezért feltétlenül ragasszuk le!)
 
A szavazás pontos helyéről a hivatalos, postai úton minden választásra jogosult személyhez eljuttatott értesítés, a településeken kifüggesztett hivatalos hirdetmények, valamint a helyi választási irodák adnak tájékoztatást. A szavazatok leadása 6:00 és 19:00 óra között lehetséges, az előre kijelölt és az értesítésben megadott szavazóhelyiségekben, a választás napján érvényes személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával.
A nemzetiségi választásokon kizárólag azok a választók vehetnek részt, akik felvételüket kérték a német nemzetiségi névjegyzékbe. Aki még nem regisztrált, az azt 2024. május 31. napján 16 óráig teheti meg.

 

Cimkék: választás  
blog comments powered by Disqus