Hadigondozotti ellátás 2019

Szerző: Mezőberény NHE Admin | Létrehozva: 2019-05-15 00:30 | Kategória: Általános
 
Hadiárva-, hadigyámolt-, hadigondozotti ellátás igénylésének lehetősége 2019

Szeretettel értesítek minden volt málenkij robotost, hadifoglyot és családtagjaikat, hogy a 113/1994 (VIII.31) Kormányrendelet 1. § (1) bekezdése szerint ismét lehetőség nyílik egy kis nyugdíjkiegészítéshez jutni ( 9705.- Ft/hó). A törvény elég bonyolultnak látszik, de együtt biztos jutunk valamire. Kérek mindenkit az ismerősök értesítésére, hogy ne maradjon ki senki.

Hadigondozotti ellátás igénylésének lehetősége:

A hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény végrehajtásáról rendelkező 113/1994. (VIII.31.) Korm. rendelet 1.§ (1) bekezdése kimondja, hogy a hadigondozási igényjogosultság megállapítása iránti eljárást kérelmezni kell.

A jogosultság igazolásához vegyék elő azokat a dokumentumokat, amellyel bizonyítani tudják, hogy 1945-től több évet töltöttek el kényszermunkán (málenkij roboton) a Szovjetunióban. (Pl. a Debrecenben kapott igazolást, kárpótlási papírokat, bármit).

(Tudom, hogy a kórházi zárójelentések nagyon kevés helyen vannak már meg, ezért a Köhler Júlia-Csávás István könyvéből fénymásolt leírásokat is be lehet adni, amelyben szó van a súlyos megbetegedésekről. Remélem, hogy elfogadják. KÉT TANÚ IS IGAZOLHATJA, vagy a HÁZIORVOSI-SZAKORVOSI IGAZOLÁS is megfelelő lehet, ha a Hivatal elfogadja.) Hivatkozom a tájékoztató írásom utolsó előtti szakaszában említett 2006. évi CL. törvény 63. és 64. §-ra.

A továbbiakban csatolni kell a következőket:

1. Kérvény a Békés Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalának
5630. Békés, Kossuth L. u. 3.
Ebben kérjék a hadigondozási igényjogosultság megállapítását. Ha még él a málenkij robotot elszenvedő, akkor az ő nevében, ha már nem él, akkor a gyerekek részére kell kérni, megírva az elszenvedő személyi adatait (név, születési név, szül.idő, hely, anyja neve, lakcím), valamint azt, hogy mettől-meddig volt málenkij roboton és hol, milyen munkát végzett, mennyire volt megerőltető, milyenek voltak a láger- és az egészségügyi körülmények. Milyen egészségügyi károsodást szenvedett el, és ha van orosz kórházi igazolás, annak a másolatát csatolni kell.

2. A kérvényhez csatolni kell a 113/1994. (VIII.31.) Korm. rendelet 5/A. mellékletét ("IGÉNYBEJELENTÉS a volt hadiárva, a volt hadigondozott családtag és volt hadigyámolt rendszeres havi járadékának megállapításához"), valamint a 113/1994. (VIII.31.) Korm. rendelet 4. mellékletét ("Elsőfokú hadigondozási hatóság részére" )
A két nyomtatványt ápr. 23-tól a  mezőberényi Polgármesteri Hivatal portáján kérhetik el.

3. Amennyiben hiányoznak a dokumentumok, akkor a VERITAS Történetkutató Intézettől kell beszerezni a hatósági bizonyítvány másolatát (mely igazolja a hadifogságban töltött időt), esetleg a kórházi zárójelentések másolatát. (VERITAS Történetkutató Intézet Levéltár, tel.: +36-1-795-3917, +36-1-795-3869, 
e-mail cím: leveltar@veritas.gov.hu)

Az 1994. évi XLV. törvény 26.§ (4) bekezdése kimondja, hogy a jogosultság hadi eredetét egykorú szolgálati, katonai, kórházi iratokkal és hatósági igazolásokkal, ezek hiányában más hitelt érdemlő módon kell igazolni.
Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2006. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 63.§ szerint, ha a tényállás tisztázása azt szükségessé teszi, a hatóság az ügyfelet nyilatkozattételre hívhatja fel.
Az Ákr. 64.§ (1) kimondja, hogy ha jogszabály nem zárja ki, az ügyfél a nyilatkozatával pótolhatja a hiányzó bizonyítékot, ha annak beszerzése nem lehetséges.

A Kormányhivatal által hozott határozat megállapítja a járadékot, melynek havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 34,04 %-ának megfelelő összeg, jelenleg 9.705.- Ft. A határozat tartalmazza továbbá, hogy a járadékra jogosultság megállapításának időpontjától jogosult a kérelmező ALANYI JOGÚ KÖZGYÓGYELLÁTÁSRA is.

Az összes papírt és a kitöltött nyomtatványt a Békési Járási Kormányhivatalhoz kell bevinni személyesen, mert az ügyintéző megnézi, van-e benne valami hiány.
Ha valami gond van, a telefonszámom a régi: 06-30-6920-411.

 

Kisari Miklósné 

 

 

Kiegészítés:

 

A hadigondozás miatt a családtagok beadott kérelmét csak akkor fogadják el, ha 1949. jan. 1-je előtt születtek. Amikor feltettem a felhívást,  a békési kormányhivatalban erről semmi  tájékoztatást nem kaptam. 

Cimkék: A hírhez nem tartoznak címkék
blog comments powered by Disqus